Kémény tervezés -méretezés

MSZ 845:2012 szabvány 8.1.4. pontja szerint minden égéstermék-elvezető berendezést tervezni, valamint hő és -áramlástechnikai szempontból méretezni kell. Méretezést szakirányú tervező helyettesítheti:

- gyártó által kidolgozott diagramból, táblázatból való kiválasztással,
- tüzelőberendezés gyártója által biztosított tervezési segédletben, vagy gépkönyvben előírt méretű és kialakítású égéstermék-elvezető berendezés kiválasztásával.

Kéményseprők kérik a kémény átvételéhez a hő és -áramlástechnikai méretezést!

Méretezés feladata igazolni, hogy a fűtőkészülék –füstcső –kémény trió, a megadott elemekből, méretekkel és anyagokból építve, megfelelően (együtt) működik, biztosítja a szükséges kazán teljesítményt és az égéstermék biztonságos elvezetését

Méretezések jelenlegi csúcsát azok a méretező programok jelentik, melyek figyelembe veszik az EN 13384 szabványsorozat minden követelményét és vizsgálják azok teljesülését. Ezeknek a programoknak a segítségével tudjuk a legoptimálisabb kéménytípust és méreteket meghatározni, Ez azt is jelenti, hogy a legjobb hatásfokot tudjuk biztosítani a tüzelőberendezésnek, megvalósítva az optimális fűtésrendszert és költséghatékony tüzelőanyag felhasználást. Mivel a méretezéshez minden szükséges és lényeges információ meghatározásra kerül, így garantálható, hogy a kémény teljesíteni fogja a vele szemben támasztott műszaki, gazdasági és jogi követelményeket.

Fontos kiemelnünk, hogy a Domokos Mérnökiroda biztosítja ügyfelei számára az égéstermék-elvezető berendezés tervezését, hő és -áramlástechnikai méretezést, elősegítve a rendszerhez legjobban illeszkedő kémény kiválasztását, megspórolva a túlméretes kémények miatti többletköltségeket és az elméretezett kémények miatti üzemeltetési bosszúságot. Tapasztalatunk szerint a kellő időben és áttekintéssel elvégzett kéményméretezés nemcsak az üzemeltetés legoptimálisabb megoldását nyújtja, hanem számos műszaki részletkérdést már a beruházás előtt tisztáz, megválaszol.

Domokos Mérnökiroda, kesa-Aladin® programmal készíti a hő és –áramlástechnikai méretezést, mely a jelenleg elérhető legprofibb és legösszetettebb program Európában. Segítségével a legösszetettebb rendszer is méretezhető.

Eddigi legbonyolultabb rendszereink:
- Pizzéria kemencéjének égéstermék-elvezetése 28,6 méteres füstcsővel, mely szakaszba 10 könyök került beépítésre, ehhez csatlakozott a 7 méteres kémény 5 könyökkel és még egy füstgáz-elszívó készülékkel,
- Irodaház fűtését kiszolgáló 3 db 130 kW-os faapríték kazán, egyetlen (8 méteres) kéménybe történő bekötéssel, szigetelt füstcső rendszerrel,
- Kórház, diesel üzemű szünetmentes aggregát füstgáz elvezetése, 25 méteres füstcsővel, mely szakaszba 4 iránytörést építettünk, 22 méteres kéménybe kötve.