Hatósági átadás

Beruházásunk, munkánk utolsó lépése, lezárása a Kéményseprő-ipari közszolgáltató általi kémény átvétel. Legtöbben ettől tartanak a leginkább, amire az lehet a magyarázat, hogy nem kellően megtervezett és több hibával kivitelezett kéményről hallunk általában. A Kéményseprő ellenőr, de NE hasonlítsuk Őket más ellenőrökhöz (BKV, parkolójegy, közterület ellenőr stb), mert ha Kéményseprő nem végzi el a munkáját, életveszélybe kerülhetünk. Azért dolgoznak, hogy mi biztonságban legyünk!!!

Természetesen megelőzhető, hogy nem a megfelelő kémény épüljön, és hogy ne ütközzön az aktuális előírásokkal:
- Kéményseprői Tervegyeztetéssel. Néhány évvel ezelőtt még kötelező volt az épület tervezőjének egyeztetni a kéményt, a terv leadása előtt a Kéményseprőkkel, de ezt eltörölték.
- Olyan Mérnökre bízni a tervezést, kiválasztást, aki ismeri a vonatkozó és legújabb szabványt.
- Szakértő kivitelező kiválasztásával.

(FONTOS: csak a fűtőkészülék ismeretében lehet kéményt kiválasztani, méretezni!)

1. Amennyiben elkészült a kémény, össze kell állítani az átadáshoz szükséges dokumentációt. A dokumentáció kötelező tartalmát a helyileg illetékes Kéményseprő-ipari közszolgáltató honlapján megtaláljuk.
2. Az átvételt meg kell rendelni Kéményseprő-ipari közszolgáltatónál, a dokumentáció leadásával, és időpontot kell velük egyeztetni.
3. Egyeztetett időpontban, helyszínen ellenőrzésre kerül a kémény.
3.a. Amennyiben valamilyen hibát fedeznek fel, elutasítják az átvételt és köteleznek a hiba kijavítására.
3.b Hiba kijavítása után ismét meg kell rendelni az átvételt.
4. Sikeres átvételről Határozatot állítanak ki.

Helyszíni átvételkor javasolt a tervező és/vagy kivitelező jelenléte, mert felmerülhetnek olyan szakmai kérdések, problémák, amiket helyszínen azonnal megválaszolva és/vagy orvosolva megvalósulhat az átvétel és nem kell újra megrendeli (kifizetni) az eljárást.
Példa: megtörtént eset egy agysebész doktornőnél, hogy „nem megfelelő koromzsák szakasz kialakítása”-ra hivatkozva elutasították az átvételt. Hiba annyi volt, hogy a festő levette a tisztítóajtót glettelésnél és nem tette vissza a helyére…
(Az új átvétel kb 30.000,- forintba került.)